Followers

Saturday 30 December 2017

RESEPI KEK PISANG by CK

dah banyak kali guna resepi ni. tak pernah tak menjadi. guna pemanggang ajaib ja. haaa cangak lagi. jom la cuba.
BAHAN A (ayak semua) 
- tepung gandum 2 cawan
- serbuk penaik 1 st
- soda bikarbonat 1 st
BAHAN B (Kisar semua)
- 1 cawan minyak
- 1 cawan gula
- 3 biji telur
BAHAN C (Lenyek halus)
- pisang berangan 4/5 biji
CARA_CARA
1- campurkan bahan A, B dan C dan gaul sekata. Boleh tambah chocolate chip atau apa2 la.
2- lumur butter pada pemanggang ajaib.
3- masukkan bahan kek kita tadi dan letak atas dapur. Api paling perlahan ya ibarat "hidup segan mati tak mahu" tu. Haha. Jgn kuat nanti hangit. Tutup tudung pemanggang.
4- Dalam 15-20 minit, pusingkan pemanggang. selepas pusing, Cuba buka periuk. Dh warna coklat tu OK. Sekarang tunggu 10-15 minit utk bg masak bhgian atas tadi. Dah cukup masa n pusing tgok klu dh warna coklat mcm bhgian bawah td dah OK. Cuba cucuk Pakai lidi tgok. Kalau tak melekat maknanya masak dh kek kita.
5- tunggu sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.
Selamat Mencuba. Sila shareee





No comments:

Post a Comment

hAi KaWaN yAng cOMel, TingGalkan KOmEn LepAs Baca yer, SaTu PuN Ok. :)