Followers

Tuesday 16 April 2013

RESIPI ROTI ARAB


huhhhhhhhhhhhh.......... tak sangka mid sem break ni Kaus belajar sesuatu... nak tahu??????? hahhhhhh, yg kat atas tu la... di sini Kaus nak kongsikan resipi roti arab ni.. sebenarnya resipi ni Kaus tengok dalam satu blog tapi dah tak ingat... apapun terima kasih kepada tuan empunya blog... 

ROTI ARAB


500 g tepung gandum.


6 gram yis.

2 sudu besar gula.


2 sudu besar minyak masak.


2 sudu besar mentega/planta/mejerin


300 ml air suam



cara:


1) masukkan air, gula,minyak dan mentega dalam


 satu bekas dan gaulkan


2) masukkan yis kedalam tepung dan gaul sebati.


3) masukkan bahan 1 kedalam bahan 2 dan uli 

sehingga kental.. masukkan ckit2 tau

.
4) lepas dah uli sampai tempung xmelekat kt tangan n

 bekas/besen. rehatkan selama sejam dalam bekas

tertutup.


6) lepas tu, bahagikan tepung ke 16 @ 18 bhgian.. 

guna la teknik math.. hahaha... dan gintir sampai 

bulat.

7) panaskan minyak.

 canai doh td lebih kurg 1/4 inch... n goreng satu2.


9) make sure kalau nk terbalikkan. pastikan kembung

 dulu baru boleh terbalikkan. selamat mencuba la

 nowh...


10.. kalau dah siap , boleh la makan dgn kari ke

 sambal ke... huhuhu.


huuuuuhhhhhhhhhhhh.. itu lah saja.. mudah ja...  cuba la buat.

2 comments:

  1. assalam...perkongsian resepi yang menarik. terima kasih...:)

    ReplyDelete
  2. sama-sama Maria Annur. selamat mencuba

    ReplyDelete

hAi KaWaN yAng cOMel, TingGalkan KOmEn LepAs Baca yer, SaTu PuN Ok. :)