huhhhhhhhhhhhh.......... tak sangka mid sem break ni Kaus belajar sesuatu... nak tahu??????? hahhhhhh, yg kat atas tu la... di sini Kaus nak kongsikan resipi roti arab ni.. sebenarnya resipi ni Kaus tengok dalam satu blog tapi dah tak ingat... apapun terima kasih kepada tuan empunya blog...
ROTI ARAB
500 g tepung gandum.
6 gram yis.
2 sudu besar gula.
2 sudu besar minyak masak.
2 sudu besar mentega/planta/mejerin
300 ml air suam
cara:
1) masukkan air, gula,minyak dan mentega dalam
satu bekas dan gaulkan
2) masukkan yis kedalam tepung dan gaul sebati.
3) masukkan bahan 1 kedalam bahan 2 dan uli
sehingga kental.. masukkan ckit2 tau
.
4) lepas dah uli sampai tempung xmelekat kt tangan n
bekas/besen. rehatkan selama sejam dalam bekas
tertutup.
6) lepas tu, bahagikan tepung ke 16 @ 18 bhgian..
guna la teknik math.. hahaha... dan gintir sampai
bulat.
7) panaskan minyak.
canai doh td lebih kurg 1/4 inch... n goreng satu2.
9) make sure kalau nk terbalikkan. pastikan kembung
dulu baru boleh terbalikkan. selamat mencuba la
nowh...
10.. kalau dah siap , boleh la makan dgn kari ke
sambal ke... huhuhu.
satu bekas dan gaulkan
sehingga kental.. masukkan ckit2 tau
.
bekas/besen. rehatkan selama sejam dalam bekas
tertutup.
guna la teknik math.. hahaha... dan gintir sampai
bulat.
canai doh td lebih kurg 1/4 inch... n goreng satu2.
dulu baru boleh terbalikkan. selamat mencuba la
nowh...
sambal ke... huhuhu.
huuuuuhhhhhhhhhhhh.. itu lah saja.. mudah ja... cuba la buat.
assalam...perkongsian resepi yang menarik. terima kasih...:)
ReplyDeletesama-sama Maria Annur. selamat mencuba
ReplyDelete